Zakupy: prosta sprawa - odwiedzasz sklep mięsny, rybny, potem warzywniak, i jajka. Jak trzeba to uzupełniasz zapasy kaszy, ryżu i tłuszczy. I masz już z grubsza wszystko, czego Ci potrzeba. Jak nie zapuścisz się w alejki z przetworzoną żywnością, to z tych stoisk/sklepów, co wymieniłam zrobisz pełnowartościowy, zbilansowany posiłek. Jak Ci się [...]
Obróbka termiczna całych lub mielonych ziaren lnianych NIE POWODUJE zmian profilu kwasów tłuszczowych PUFA. Ziarna siemienia lnianego posiadają lignany, które chronią tłuszcze omega 3 przed oksydacją nawet w wysokich temperaturach (w doświadczeniach nawet 2 godzinna obróbka w 180 stopniach nie powodowała istotnej zmiany profilu omega 3 na skutek [...]
Obróbka termiczna, jeśli o to chodziło, nie szkodzi za specjalnie błonnikowi - powidła śliwkowe czy dżemy; gotowane, pieczone owoce - mają podobne działanie, jak świeże. Kiszony barszcz jest super, zresztą buraki w każdej postaci. Na surowo też można jeść, tylko trzeba uważać z ilością, bo mają wręcz przeczyszczające działanie. Kawałek surowego [...]
Mleko matki nie powinno być żadnym wyznacznikiem dla kierunku odżywiania dorosłych. Niemowlę ce..uje jakieś 50% BF. I to jest objaw zdrowia. Dorosły, który ma 50% BF stoi nad otwartym grobem. To są zupełnie inne organizmy, inne metabolizmy, inne potrzeby. Kwestia zawartości białka w diecie musi być w zgodzie z celami. Jeśli ktoś chce żyć zdrowo, [...]
Ja sie dzisiaj zastanawialam czy obrobka termiczna nie wplywa negaywnie na bialko, ktos jakies pomysly? Wiem np ze niektore firmy pisza zeby spozyc iles min po zmieszaniu. Hi elaine jak po egzaminie? Wpadne do ciebie pozniej poczytac :) Pozdro. Wlasnie wcinam pyyyyyszny lunchyk, musze wam zapodac przepisik.
1.Odrzucenie (ograniczenie) mleka krowiego. Mleko krowie jak wskazuje sama nazwa jest pokarmem dla cielaków, (potrzebnym min. do wzrostu kopyt i rogów), a nie dla ludzi. Mleko krowie jest mlekiem typu kazeinowego. Aby trawić kazeinę jest nam potrzebny enzym podpuszczka, którego organizm dorosłego człowieka nie produkuje, w związku z tym mleko [...]
Alez oczywiscie, ze kazda obrobka termiczna ma jakies minusy, ale nie oszukujmy sie - przyjemniej jest zjesc cos ugrilowanego/smazonego na 2-3 g kokosa czy masla klarowanego niz parowana sucha piers (najlepiej jeszcze bez przypraw ;-) ) Chodzi o to, ze bedziesz cos jesc przez cale zycie i to ma byc smaczne a nie tylko 'dietetyczne', bo inaczej [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
wszystko ważysz przed obróbką termiczną. Przecież to 200g co ci nabiera torebka ryżu to sama woda jest, więc jak ty to sobie wyobrażasz :-D przecież woda nie ma kcal. Ważysz wszystko zawsze przed obróbką, nie po
[...] jak znalazl. do tego zrodlo bialka i tluszcu jeszce oczywiscie. Bialko:przedewszystkim mieso! skoro jzu probujesz i nawet ci to wydzodzi to b.dobrze(pamietaj ze wazysz przed obrobka termiczna a wiec jak zjadasz obecnie po 30gr, to w rzeczywistosci bedzie to cos ok.50 zapewne) wiec tu masz piersi z kurczaka/indyka, oraz wolowine. Nastepnie ryby! [...]
Wszystko zawsze się waży przed każda obróbką termiczną, jako Tomek jest kulturystą raczej nie podawałby wagi ugotowanego ryżu, zresztą nikt tak nie robi i nie waży po obróbce termicznej. Trzymaj się Tomek,
obliques oczywiście że ważone przed obróbką termiczną... Dziennie to ok 450g WW ale moje zapotrzebowanie jest też nie małe... ~3700 kcal... jadam 4-5 posiłków więc muszą być one większe, neistety nie mam czasu na mniej a częściej (szkoła i praca) Co do słodyczy to u mnie w domu się nimi zajadają, mnie osobiście nie ciągnie, za dużo potu na [...]
a tutaj znalazłem dla ciekawostki: Obróbka cieplna mleka nie zmienia zawartości w nim białka (jedynie zawartość aminokwasu lizyny zmniejsza się o 5%), tłuszczu, laktozy i składników mineralnych (takich jak wapń, fosfor, potas, magnez i cynk). Bez zmian pozostaje ilość witaminy A, B2 i D. Pod wpływem ogrzewania mleka nie zmienia się również wartość [...]
[...] to ich wlasciwosci odzywcze jakos znacznie maleja/niekozystnie sie zmieniaja? Chodzi mi tu glownie o IG i to, ze kilka osob twierdzi, ze im dluzsza i bardziej intensywna obrobka termiczna tym wiecej aminokwasow/bialek "ulatnia" sie(chyba w jakis magiczny sposob, bo chyba sie nie utleniaja?)... Bo w twoim arcie naliczylem kilka [...]
Jajka wazyc lepiej w misce bez skorupki,poprostu wazyc wszystko przed obrobka termiczna. Co do posilku po interwalach,odrazu po mozesz dac bialko lub BCAA. Zalezy co bedziesz bral przed interwalami ,jezeli przed interwalami BCAA po nich dajesz bialko.
no ale po Twoim stwierdzeniu od razu nasuwa się pytanie: dokładne dane z opakowania piersi z kurczaka na 100g: białko: 30.7g węgle: 0g tłuszcze: 1.7g skąd producent wie, jaką obróbkę termiczną zastosuję? przecież jeżeli wrzucę kuraka na jakikolwiek olej jego kaloryczność wzrośnie, jak również na pewno taka pierś nie będzie miała 1.7g tłuszczu... [...]
52* A teraz rola witamin, ich zastosowanie... Witaminy należą do związków organicznycg niezbednych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, którycj ustrój nie jest w stanie sam wytwarzać. Z tego powodu misza być dostarczone w odpowiednich ilościach w pożywieniu, a w przypadku sportowców niezbędna jest dodatkowa suplementacja wybranych [...]